Tärkeää tietoa sairauspoissaoloista ja kuntoutuksesta korona-aikana

20.5.2020

Kela on keventänyt menettelytapaohjeitaan sairauspoissaolotodistusten ja lausuntojen kirjoittamisesta. Kevennys on voimassa 30.9.2020 asti. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että myös etävastaanotolla ja puhelimitse annetut todistukset ja lausunnot ovat kelvollisia.

Nyt on tärkeää, että työnantajat yhteistyössä työterveyshuollon kanssa ohjeistavat henkilöstöä oikein siinä, miten sairauspoissaoloista ja kuntoutukseen liittyvistä asioista ilmoitetaan poikkeusoloissa.

Saitko koronatartunnan työstäsi?
Koronatartunnasta aiheutuva sairastuminen voi olla tietyissä tilanteissa työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvattava ammattitauti. Katso miten toimit, jos epäilet tartunnan aiheutuneen työstäsi.

Oletko 16.3.2020 jälkeen ollut palkattomalla vapaalla koronaviruksen takia? – Saatat olla oikeutettu väliaikaiseen epidemiatukeen

Voit saada Kelan väliaikaista epidemiatukea, jos olet 16.3.2020 jälkeen ollut palkattomalla vapaalla
- hoitamassa lasta, joka tavallisesti olisi varhaiskasvatuksessa tai koulussa
- olet saapunut ulkomailta Suomeen ja sinut on ohjattu karanteeninomaisiin oloihin.

Tukea maksetaan arkipäiviltä, joina olet ollut palkattomasti poissa töistä. Tuessa on kolmen kalenterikuukauden takautuva hakuaika. Jos haet tukea 16.3.2020 alkaen, hakemuksen pitää olla Kelassa viimeistään 30.6.2020. Tukea myönnetään siltä ajalta, jolle sinulla on työnantajan todistus palkattomasta poissaolosta.
 
Ota asia puheeksi esimiehesi kanssa! Lue lisää
 
Milloin voi saada Kelan väliaikaista epidemiatukea? Lue ohjeet
 

Lähde: Jäsenkirje Pointti 14.5.2020, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry